Francesca Caccini (1587-1641) 7808354_f260 is de oudste dochter van Giulio Caccini, een beroemde Florentijnse zanger en componist van opera en lied. Samen met haar zus Settimia, krijgt ze een humanistische opvoeding en wordt ze door haar vader geïntroduceerd in de muzikale kringen van Florence. Al op zeer jonge leeftijd maakt Francesca grote indruk als zangeres, zowel binnen als buiten Italië.
Zo maakt ze op dertienjarige leeftijd haar debuut als zangeres in Jacopo Peri’s L’Euridice en wordt ze geprezen door de beroemde componist Monteverdi, omwille van haar vocale en instrumentale capaciteiten. Zeer waarschijnlijk zingt ze ook in een aantal door haar vader gecomponeerde opera’s.

In 1607 treedt ze in dienst bij de Medici als uitvoerend musicus en zangpedagoog. Daar toont ze tevens haar groot compositorisch talent. In 1618 publiceert Francesca een verzameling van 32 sololiederen en 4 duetten voor sopraan en bas, onder de naam Il Primo Libro delle Musiche. Mogelijk bedoelt als educatief materiaal voor de vrouwen aan het hof aan wie ze zangles geeft. Het betreffen echter wel complexe composities die veel vragen van zelfs de meest begaafde zanger. Francesca gaat in deze liederen tot het uiterste om de emotionele expressie van de teksten te maximaliseren.
Tevens is ze de eerste vrouwelijke componist die (vijf!) opera’s schrijft, een nieuw genre in die tijd. Hiermee verwerft ze groot succes.
Dit alles maakt Francesca tot één van de best betaalde musici aan het Florentijnse hof.

Kort na haar benoeming bij de Medici trouwt Francesca met de zanger Giovanni Battista Signorini. In 1622 wordt hun dochter Margharita geboren. Een jaar na de dood van Signorini (1626) hertrouwt ze met de aristocratische muziekliefhebber Tomaso Raffaelli met wie ze naar Lucca verhuist. Uit dit huwelijk wordt twee jaar later een zoon geboren die, net als zijn vader, Tomaso wordt genoemd.

Wanneer in 1630 ook haar tweede echtgenoot overlijdt, keert Francesca terug naar Florence om in 1633 weer in dienst te treden bij de Medici.
Op acht mei 1641 verlaat Francesca opnieuw het Florentijnse hof. In 1645 gaat de voogdij van haar zoon Tomaso over naar zijn oom, en het document dat dit bekrachtigt is het laatste spoor van het leven van Francesca Caccini. De datum en omstandigheden van haar dood zijn onbekend.

Bronnen:
David van Ooijen: La Cecchina: http://www.francescacaccini.com/francesca.html
Rebecca Cypess: Francesca Caccini, Italian composer and singer: https://www.britannica.com/biography/Francesca-Caccini